Судова справа проти колишнього керівника ПрАТ «Укргазвидобуток» закрита

Харківський районний суд закрив кримінальне провадження щодо обвинувачення колишнього керівника ПрАТ «Укргазвидобуток» Вадима Мохова в начебто незаконному видобуванні вуглеводнів та зловживанні повноваженнями. Таке рішення суд прийняв у зв'язку з повною відмовою прокурора від звинувачень. Ухвала набуває чинності 23 квітня 2020 року.

Свою відмову прокурор аргументував наявністю рішень судів інших інстанцій на користь ПрАТ «Укргазвидобуток». Так, у березні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва своїм рішенням задовільнив адміністративний позов компанії, визнав протиправним та скасував наказ Державної служби геології та надр про призупинення дії спеціального дозволу на користування надрами Островерхівського родовища. Також постановою Київського апеляційного адміністративного суду зазначене рішення було залишене без змін, що свідчить про відсутність обмежень для видобувної діяльності компанії, а відповідно і про відсутність підстав для обвинувачень проти Вадима Мохова.

Нагадаємо, в грудні 2016 року було зареєстроване кримінальне провадження за фактом начебто незаконного видобутку корисних копалин Приватним акціонерним товариством «Укргазвидобуток». У межах цього провадження у липні 2017 року слідчим суддею, за клопотанням прокуратури, було призначено чотири позапланові перевірки. Посилаючись на протиправність таких дій, що підтверджується судовою практикою Верховного Суду, компанія не допустила перевіряючих. Тоді Держгеонадра призупинили дію спеціального дозволу на видобуток вуглеводнів на Островерхівському родовищі. Десять днів роботи підприємства, з моменту видання наказу Держгеонадр, інкримінувались керівнику ПрАТ «Укргазвидобуток» Вадиму Мохову як «незаконний видобуток корисних копалин» та «привласнення чужого майна в особливо великих розмірах». Водночас, у матеріалах справи є повідомлення про призупинення дії спецдозволу, яке офіційно було вручене компанії лише на 14-й день з дати видання відповідного наказу.

Також нагадаємо, 5 жовтня 2017 року, коли Вадим Мохов за власним бажанням прибув до м. Мерефа на зустріч зі слідчим, він був заарештований із грубим порушенням КПК. Під час перебування в слідчому ізоляторі піддавався тиску, існувала реальна загроза його життю. Пізніше слідчий суддя виніс рішення щодо утримання Мохова під вартою із альтернативою внесення застави.

Група компаній Smart Energy входить до складу Смарт-Холдингу, здійснює реалізацію проектів у сфері розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів.

Нафтогазовий напрям Smart Energy представлений газовидобувною компанією «Укргазвидобуток» (Харківська область), а також публічною британською компанією Regal Petroleum (Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» та ТОВ «Аркона Газ-Енергія») з активами в Полтавській області і Харківській області (компанія «Пром-Енерго Продукт»).