Smart Energy підбиває підсумки Near Miss за 2021 рік

Група компаній Smart Energy підбила підсумки проведення програми з безпеки праці Near Miss за 2021 рік. За звітний період по компаніях групи було зафіксовано 340 потенційних небезпек, з яких половина мала низький рівень ризику. За результатами року майже 300 із зафіксованих небезпек були оброблені та усунуті.

З минулого року програма Near Miss діє на всіх підприємствах групи Smart Energy і дозволяє фіксувати потенційні небезпеки (Near Miss) в електронному реєстрі з метою їх подальшої обробки та мінімізації або повної ліквідації. За минулий рік співробітники Полтавського регіону зареєстрували 161 Near Miss, Харківського регіону – 168 Near Miss. Більшість потенційних небезпек виявлено на промислових об’єктах групи. Вони стосуються недоліків споруджень та інфраструктури, незадовільного стану обладнання і показників робочої зони. В рамках роботи програми за 2021 рік було усунуто 85,5% зафіксованих небезпек, решта – наразі в роботі.

Особливістю системи Near Miss у Smart Energy є не просто визначення певної кількості потенційних небезпек на рік, а й їх ранжування за рівнем ризику, причинами, категоріями. Окремо виділяють екологічні.

«Програма Near Miss дозволяє значно підвищити рівень безпеки праці не лише завдяки попередженню очевидних небезпек, але й через виявлення так званих «сірих зон». До таких відносять ризики, які виникають через недостатні знання, нестачу сну, з медичних чи психологічних причин. Дбаючи про максимальну безпеку своїх співробітників, Smart Energy і використовує програму Near Miss для ретельного виявлення та ефективного усунення найширшого спектру небезпек», - коментує Ольга Богданова, начальник департаменту з охорони праці, навколишнього середовища та цивільного захисту групи компаній Smart Energy.

Наразі Smart Energy є єдиним бізнесом на газовидобувному ринку України, на підприємствах якого діє програма з безпеки праці Near Miss. Її запуск відбувся в 2019 році на Представництві «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед». У рамках впровадження програми пройшов ряд заходів покликаний познайомити співробітників з інструментом, який широко використовується на промислових підприємствах Великобританії, та формувати в них культуру безпеки на виробництві. Серед них – тренінги, майстер-класи для співробітників, аудиторів та партнерів групи, змагання з безпеки, вебінари. Після етапу впровадження Near Miss став постійним інструментом з безпеки праці для співробітників групи. Він діє через електронний реєстр, який постійно доповнюють співробітники новими потенційними небезпеками. Зафіксовані Near Miss ведуть до підвищення безпеки роботи через безпосередні технічні заходи. Наприклад, на промислових об’єктах встановлюються додаткові огорожі, облаштовуються безпечні переходи між виробничими ділянками, удосконалюється система оповіщення на випадок надзвичайних ситуацій тощо.

Smart Energy всіляко заохочує активність працівників в напрямку фіксації потенційних небезпек, а в 2022 році планує долучати до виявлення Near Miss і підрядні організації.

Група компаній Smart Energy входить до складу інвестиційної групи Smart Holding, реалізує проєкти з розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів та належить до п’ятірки найбільших приватних газовидобувників України, сумарно видобуваючи понад 1 млн м3 газу на добу.

Нафтогазовий напрям Smart Energy представлений компанією «Укргазвидобуток» (Харківська область), а також публічною британською компанією Enwell Energy. У свою чергу, активи Enwell Energy працюють на Полтавщині – це Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» і «Аркона Газ-Енергія», а також на Харківщині – компанія «Пром-Енерго Продукт».